Ifølge det kendte, gamle mundheld fører alle veje til Rom. Og selvom den italienske hovedstad utvivlsomt er skøn, er den blot ét af mange populære feriesteder i Italien. For ud over de historiske storbyer med deres mange kulturskatte rummer landet også naturskønne ferieøer, nogle af Europas smukkeste søer samt kilometervis af dejlig kyststrækning med blødt strandsand og klart badevand. Det er intet under, at mange har støvlelandet stående højt på listen over deres feriefavoritter, men drømmer du om at tage en bid af det mere autentiske Italien, er Apulien et oplagt valg til din næste ferie.
Rejs til Italiens støvlehæl med NILLES
Med sin placering i den sydøstlige del af landet kaldes Apulien også for ”Italiens støvlehæl”. Regionen er populær blandt italienerne selv, når ferien skal holdes indenfor egne landegrænser, og med sin tilbagelænede livsstil, frodige natur og små, charmerende byer, der er som drysset med rund hånd over regionen, er Apulien da også skræddersyet til at få batterierne ladet op langt fra hverdagens trommerom.
Og hvilket bedre tidspunkt findes der, end når den danske sommer er på retræte? Du kan rejse med til Apulien i efterårsmånederne, hvor klimaet fortsat er lunt og behageligt i det sydøstlige Italien. Her får farvepaletten med grønne oliventræer, blåt hav, hvidkalkede landsbyer og gode rødvine det danske efterår til at fremstå nærmest farveblindt. Og med en hel uges ferie her i Syditaliens lune, er der god tid til at glemme alt om regnfrakker og dansk blæsevejr.
Men Apulien er mere end bare billedskønt, for her kan du også glæde dig til mødet med det gamle Italien. Turismen har endnu ikke gjort sit indtog i Apulien i samme grad som i andre populære steder i landet, og derfor mærkes den lokale stemning dejligt ægte og umiddelbar, når du slentrer gennem de hyggelige apuliske byer. Læs mere om Apulien i vores blogindlæg, hvor du kommer med på sporet af Syditaliens sjæl.
Oplev trullihuse og huleboliger i Apulien
Selvom Apulien hidtil har været forskånet for toppen af masseturismen, har UNESCO for længst fået øjnene op for den smukke region – og især byerne Matera og Alberobello. Matera ligger egentlig et lille stykke inde i naboregionen, men byen med sine berømte huleboliger hugget direkte ind i bjergsiden er alligevel et must at besøge på enhver rejse til Apulien. Huleboligerne var beboet helt frem til 1950’erne og menes at være et af de første steder i Italien, hvor mennesker bosatte sig.
Det er ikke kun Materas huleboliger, der er sydøstitalienske punkter på UNESCOs Verdensarvsliste. Det samme er Alberobellos karakteristiske, hvidpudsede trullihuse, der med deres finurlige kegleformede tage er et ikonisk billede på Apulien. Og samtidig vil der stadig være lokale, der hævder, at de hedenske symboler på hustagene beskytter byen og egnen mod onde ånder.
Du oplever naturligvis Alberobello og Matera på vores rejse til Apulien, men har du en svaghed for kultur og det afslappede, syditalienske byliv, er der meget mere i vente. Vi tager os god tid til at udforske smukke kystbyer som Polignano a Mare, Monopoli og regionens hovedby Bari, der alle frister en daglig tilværelse som naboer til det kongeblå Adriaterhav. Vi tager også på en slentretur i den cirkulære bykerne i Locorotondo, der hviler elegant på en bakketop med vue over vinterrasserne forneden, ligesom den hvide by Ostuni – opkaldt efter dens overflod af hvidkalkede byhuse – er en dejlig autentisk oplevelse med dens virvar af smalle, labyrintiske gader.
Tag på en smagsrejse i Italiens spisekammer
Apulien er kendt som "Italiens brødkurv" på grund af sin store produktion af brød og pasta. Men med sine endeløse marker, olivenlunde og frodige frugthaver passer dens andet og mere omfattende kaldenavn, "Italiens spisekammer", nok bedre. Apulien er nemlig berømt for sit klima og frugtbare jord, der skaber de ideelle betingelser for dyrkelsen af landbrug. Og som grundpille bag et af verdens mest populære køkkener har vi derfor meget at takke apulierne for. På madfronten er Apulien dog mere end blot en forsyningslinje, for regionen har også sine helt egne stolte madlavningstraditioner. Så er man et madøre – og måske med smag for god vin – venter der mange gode smagsoplevelser i Apulien.
Først og fremmest er olivenolien hjertet i den apuliske madlavning. Regionen står for 40% af landets olivenolieproduktion, og derfor smager du på det ægte Apulien, så snart du sætter tænderne i en bruschetta eller en traditionel apulisk focaccia. Med over 800 kilometer kystlinje spiller skaldyr og fiskeretter også en særlig rolle i det apuliske køkken, men urter, brød og pasta er på klassisk italiensk manér også ofte at finde i egnsretterne. Og så må vi ikke glemme Apuliens mange gode oste, herunder burrataen, der har været med til at sætte regionen på verdenskortet, når det gælder oste-feinschmeckeri.