Få steder i verden smelter ældgammel kultur, kejserlig historie, dragende naturscenarier, ufattelige bygningsværker og storpolitik bedre sammen end i Riget i Midten - Kina.
Det enorme land med næsten halvanden milliard indbyggere strækker sine grænser ud til fjerne egne som Mongoliet i nord, Rusland i øst, Kasakstan i vest og Vietnam i syd. Og på grund af bygningsværker som Den Kinesiske Mur, futuristiske storbyer som Shanghai, mageløs natur og en drabelig historie omhandlende kejsere, Ming-dynastier og en skelsættende kulturrevolution har landet placeret sig højt på mange eventyreres ønskeliste over lande, der bare skal opleves.
Hos NILLES er vi fascineret af de historier, mennesker, bygningsværker, madtraditioner, naturscenarier og teknologiske landvindinger, der tilsammen udgør nationen Kina. Og derfor er vi også glade for at kunne invitere dig med på en rundrejse, der bringer os forbi mange af de store seværdigheder, flotte bygninger og største vidundere i det enorme land.
På vores rundrejse i Kina besøger vi i selskab med en dansk rejseleder bl.a. Den Kinesiske Mur, hovedstaden Beijing, Den Forbudte By, Terrakottahæren i Xi'an, de UNESCO-beskyttede haver i Suzhou, de knejsende skyskrabere i Shanghai og en lang række andre spændende kvarterer, gamle kejserlige bygninger og historiske seværdigheder i det fascinerende land. Du kan læse mere om rundrejsen her og meget mere om Kina og landets øvrige seværdigheder nedenfor.
Velkommen til Kinas hovedstad
De fleste rejser til Kina starter i landets hovedstad Beijing, der ud over godt 22 millioner indbyggere huser nogle af landets mest imponerende bygninger og historiske kulturinstitutioner. Byen er på mange måder som et levende museum, hvor de smalle gader i den gamle by afløses af moderne skyskrabere af glas, mindesmærker fra højdepunkterne af den kommunistiske æra og ældgamle paladser og pladser fra kejsertiden. Dette bedst eksemplificeret ved området omkring Den Himmelske Freds Plads, hvor landets gamle og moderne historie smelter sammen.
Den Himmelske Freds Plads
Den Himmelske Freds Plads er en af verdens største pladser. Den blev opført i det 14. århundrede og markerer forpladsen til Den Forbudte By, der er adskilt fra pladsen af den Himmelske Freds Port. Pladsen kom for alvor på Vestens radar i 1989, da de kinesiske myndigheder på brutal vis nedkæmpede fredelige studerende, der demonstrerede for mere demokrati i det kommunistiske Kina.
I dag er der ingen spor af de blodige optøjer. Nu fungerer den enorme plads som hyldest til de gamle dynastier, den kommunistiske æra og som passage til den tidligere formand Maos mausoleum, der ligger vest for pladsen.
Den Forbudte By husede op gennem forrige årtusinde mange dynastier af den kinesiske kejserfamilie, og den fik sit navn, fordi det udelukkende var den kejserlige familie og hoffet, der havde adgang til det enorme bygningskompleks, der huser 800 bygninger og - ifølge myten - 9.999 værelser og rum.
I gamle tider var det forbundet med dødsstraf at snige sig over de ti meter høje mure og ind i de gamle, kejserlige bygninger i Den Forbudte By, men i dag er der adgang for alle, der vil betale adgangsbilletten.
Det kan man kun glæde sig over, for det er et både storslået og imponerende syn at slentre rundt mellem de dekorerede korridorer, templet udsmykket med en gigantisk drage og smukke pagoder i verdens største kejserlige palads, mens man får fortalt historien om de i alt 24 kejsere fra forskellige dynastier, der har beboet paladset midt i det gamle Beijing gennem tiden.
Himlens Tempel
Beijing er andet og mere end området omkring Den Himmelske Freds Plads. Cirka fem kilometer stik syd fra Den Himmelske Freds Plads ligger Himlens Tempel, der var det sted, kejseren tog hen for at bede om godt vejr. Den smukke, cirkelformede helligdom er bygget i træ uden brug af hverken skruer eller søm, og den fungerer i dag også som samlingspunkt for lokale kinesere.
Sammen med en dansk rejseleder besøger vi på vores rundrejse det imponerende tempel og den lige så imponerende park, der omkredser det. Området blev bygget af kejser Yongle, der også stod bag opførelsen af Den Forbudte By, og fra det ophøjede plateau er der en imponerende udsigt ind mod Beijing og Det Kejserlige Sommerpalads på den anden side af Den Forbudte By.
Oplev Den Kinesiske Mur
Den Kinesiske Mur er Kinas største og et af verdens mest ikoniske bygningsværker. Den blev begyndt opført af Kinas første kejser - Qin Shi Huang - som et værn mod fjendtlige, mongolske normadestammer for mere end 2.000 år siden, og den strækker sig godt 6.500 kilometer på tværs af Kina fra øst mod vest.
Dele af muren er i dag eroderet eller fjernet af mennesker, fordi lokale skulle bruge stenene som byggematerialer, men store dele af det UNESCO-fredede bygningsværk står stadig i al sin pragt og kan besigtiges på dagsture fra de store byer.
På vores rundrejse i Kina besøger vi Badaling-afsnittet af Den Kinesiske Mur, der blev opført under Ming-dynastiet i det 16. århundrede, og som repræsenterer en af de mest velholdte og smukkeste strækninger af muren. Badaling-stykket ligger blot 90 kilometer fra Beijing, og sammen med vores danske rejseleder skal vi gå en tur på den smukke mur og høre den spændende historie om dens opståen og de smukke klippeformationer, den slanger sig henover.
Xi'an
Ingen rejse til Kina uden et besøg i byen Xi'an, der er kendt for sit muslimske kvarter med de snævre handelsgader og den gamle moské samt naturligvis den enorme terrakottahær, der har placeret Xi'an i bevidstheden hos turister og historieinteresserede verden over.
Den enorme hær af statuer og stridsvogne blev opdaget af en lokal bonde i 1974, da han gravede ud til en brønd på sin grund. Gravkammeret er siden kommet på UNESCOs Verdensarvsliste, ligesom det har indtaget sin plads på listen over populære, kinesiske turistattraktioner på linje med Den Himmelske Freds Plads, den store mur og downtown Shanghai.
Der er en stor oplevelse at se de mange tusinde krigere på rad og række i det underjordiske kammer, hvor de har stået, siden Kinas første kejser for mere end 2.000 år siden lod sig begrave sammen med dem, så de kunne beskytte ham i dødsriget og vogte over hans jordiske rester.
Under vores besøg i Xi'an er der også tid på egen hånd til at udforske den spændende by, ligesom den danske rejseleder vil guide rundt på byens imponerende bymur, der med sine 13 kilometer slanger sig hele vejren rundt om den gamle bydel.
Suzhou
Helt ud til kysten i det østlige Kina ligger Suzhou, der efter kinesiske forhold er en forholdsvis lille by med "blot" seks millioner indbyggere. Men det er ikke på grund af indbyggerne, at byen er kommet på landkortet og med på vores rundrejse i Kina.
Det er derimod på grund af de ni UNESCO-fredede haver, der blev opført for mellem 1.000 og 200 år siden, og som med deres elegante udformninger og brug af klassiske elementer som sten, vand, klipper og vegetation, har gjort byen berømt langt ud over Kinas grænser.
Haverne blev erklæret bevaringsværdige af UNESCO i 1997, og siden da er turister i millionvis valfartet til Suzhou for at opleve noget af det ypperste inden for kinesisk havekunst.
Der er tid på egen hånd til at udforske de smukke haver og byens øvrige seværdigheder, når vi på rejsen "Kina - Riget i midten" bl.a. besøger Suzhou.
Det kinesiske køkken
Det kinesiske køkken er et kapitel for sig og noget, som gør et indtryk på stort set alle besøgende i det store land. Og uanset hvad ens smagspræferencer er, så er det en stor kulinarisk oplevelse at sætte sig til bords på restauranter ved gadekøkkener og i private hjem i Kina.
Landet er som tidligere nævnt enormt, og det bærer Kinas nationalretter i den grad også præg af. I de store sletteområder mod nord består køkkenet som oftest af kød fra får og køer, mens områderne tæt på havet i syd har et bredt udvalg af fiskeretter. På natmarkederne i de store byer kan man få alt fra stegte grisetæer til blæksprutter, og overalt i det store land serveres forskellige variationer af den berømte pekingand, der vel er det tætteste, kineserne kommer på en decideret nationalret.
På hvert gadehjørne finder man små restauranter, der serverer alt fra dumplings til nuddelretter og kylling, der går igen i mange af kinesernes foretrukkende madopskrifter, og uanset appetit, smagsløg og eventyrlyst, så er der ingen, der går sultne i seng på en rejse til Kina.
Shanghai
Kina har de sidste 50 år været igennem en rivende udvikling, og få steder er det så åbenlyst, som i millionbyen Shanghai, som mere end 25 millioner kinerese kan kalde deres hjem. Byen er et billede på det moderne Kina med enorme skyskrabere af glas og mange underholdningsmuligheder for de millioner af turister, der hver år besøger byen.
Byen gemmer på en fascinerende historie, og mens den gamle bydel lokker med snævre gader og stemning som i en lille landsby, så tilbyder den øvrige del af den spændende by - og særligt området omkring Nanjing Road - masser af shoppemuligheder og et hav af butikker med kinesiske produkter og internationale mærkevarer.
Shanghai er en by, der er nem at fare vild i og endnu nemmere at forelske sig i, og en rejse til Kina er ikke komplet, før man har besøgt den enorme metropol med den ikoniske skyline. På vores rundrejse i Kina slutter vi eventyret i netop Shanghai, hvor rejselederen viser rundt blandt byens seværdigheder den første dag, mens den sidste dag er på egen hånd.