10 oplevelser, du ikke må snyde dig selv for på De Britiske Øer
Hos NILLES har vi et flot udvalg af rejser til landene, der deles om den geografiske betegnelse ’De Britiske Øer’. Men hvilke lande skal du vælge, og hvilke oplevelser skal du glæde dig allermest til? Læs med her, hvor vi giver dig 10 oplevelser, du ikke får andre steder i verden end lige netop på øerne på den anden side af Nordsøen.
De Britiske Øer er mange ting. Det er historierne om alt fra sagnomspundne søuhyrer til drabelige klankampe i det skotske Højland og den mindst lige så konfliktfyldte fortid mellem protestanter og katolikker i Irland og Nordirland. Det er walisernes unikke sprogfællesskab, der for langt de fleste andre er det rene volapyk, og det er fortællingen om en cirkel af kampesten på en græsslette i det sydlige England, der til stadighed forundrer og fascinerer.
Det er keltiske folkemyter. Det er underspillet humor. Og det er en gæstfrihed, der gør, at ét besøg aldrig kan være nok. Så læn dig tilbage, og kom med, når vi tager dig på en rundtur til to håndfulde af 'must sees' på De Britiske Øer.
1. Et royalt øhop
Lad os starte vores britiske rundtur i det sydlige England, hvor vi en kort sejltur fra havnebyen Portsmouth finder den lille ø, Isle of Wight. Det var her, at Dronning Victoria i midten af 1800-tallet opførte det berømte Osborne House, hvor hun og Prins Albert tilbragte deres somre, og hvor hun drog sit sidste åndedræt i 1901. I dag er øen et regulært oplevelsesparadis for rejsende, der kommer for at nyde det milde klima, dase på de betagende strande, deltage i festivaler af alverdens slags, hilse på primaterne i abehaven og udforske de billedskønne landskaber på en tur med det lokale damptog.
For historie- og kulturinteresserede er der dog ingen vej udenom Osborne House. Her bydes du velkommen af en pragtfuld have med fontæner og smukke blomsterbede, der breder sig foran palæet i varmgule nuancer og italiensk renæssancestil. På vores rejse til det sydlige England har vi inkluderet entréen til Osborne House, hvor vi ser de royale gemakker, der bl.a. tæller det indiskinspirerede Durbar Room, flotte haller og sale samt naturligvis Dronning Victorias private værelse.
![]() | ![]() | ![]() |
2. Mysteriet om Stonehenge
Fra Isle of Wight tager vi en tur ind til fastlandet, men vi bliver i det sydlige England. Her finder vi nemlig en af ikke bare landets, men hele kontinentets mest berømte og myteomgærdede seværdigheder; Stonehenge. Der er mange teorier i spil angående den cirkulære opsætning af tonstunge kampesten, men der er stadig ingen, der med 100 procents nøjagtighed kan forklare, hvordan man dels fragtede stenene på afstande på op til flere hundrede kilometer, og dels hvordan man fik placeret dem oven på hinanden.
Stonehenge blev opført over flere perioder med de første udgaver af en reel konstruktion, der dateres hele 5.000 år tilbage. På vores rundtur i Sydengland kommer vi til at skue mod de ældgamle sten og kigge indenfor i besøgscentret, hvor vi bliver gjort så kloge, som det nu engang er muligt på det evige stenmysterium.
![]() |
3. Et besøg, der er en konge værdigt
Efter et par vigtige nedslag i Sydengland tager vi nu turen nordpå og over grænsen til Wales. Selvom vejskiltene her i det lille land på vestsiden af øen for vores utrænede øjne mest af alt ligner en tilfældig sammensætning af bogstaver – med en åbenlys forkærlighed for y og w – lykkes det os alligevel at finde vej til den gamle fiskerby Caernarfon i nordenden af landet, hvor vi endnu engang går i fodsporene på den engelske kongefamilie.
Det var nemlig her i byens UNESCO-fredede borg, Caernarfon Castle, at den nuværende Kong Charles – som traditionen tilskriver den ældste søn til den regerende monark – blev tildelt titlen som Prince of Wales i 1969, præcis som hans egen søn, Prins William, blev det i 2022. På vores store Storbritannien-rundrejse besøger vi den imponerende fæstning, der er et enestående ’blast from the past’ med sin beliggenhed på Caernarfons havnefront med udsigt over Seiontfloden.
![]() |
4. Historien om den romerske mur
Længdemæssigt blegner den måske lidt i forhold til sin storebror i Kina, men fortællingen om Hadrians Mur er mindst lige så fascinerende. Den står tilbage som et næsten to tusind år gammelt minde om, hvor langt mod nord det gamle Romerrige i virkeligheden strakte sig. Muren, der på sin storhedstid målte fem meter i højden, blev bygget under Kejser Hadrians regeringstid og løb hele 118 kilometer fra kyst til kyst tværs over landet med forter, tårne og voldgrave til at markere Romerrigets nordligste grænse og værne mod plyndringstogter fra det nuværende Skotland.
I dag vækker Hadrians Mur stadig forbløffelse hos nysgerrige arkæologer og glæde hos friluftselskere, der vil ud at vandre langs muren over heder, åbne vidder og gennem skove her i det nordligste England. Hvis du vil opleve dette historiske stykke old-Italien midt på De Britiske Øer, skal du bare tage med på vores britiske tre-i-én-rundrejse.
![]() |
5. Oplev 75-året for Military Tattoo i Edinburgh
I dag holder resterne af Hadrians Mur hverken nogen ude eller inde, så det er nemt for os at fortsætte nordpå over den skotske grænse til Edinburgh. Skotlands hovedstad bør stå højt på enhver liste over ikke bare de skønneste byer på De Britiske Øer, men også i hele Europa. Her skal vi slentre fra det ene flotte monument til det næste på The Royal Mile, blandt fontæner og blomsterbede i Princes Street Gardens og fra pub til pub i byens hyggelige middelaldergyder.
I 2025 er der dog én oplevelse over dem alle i Edinburgh; 75-året for det berømte Military Tattoo foran Edinburgh Castle. På vores rundrejse i Skotland har vi inkluderet billetten til det spektakulære show, hvor dans, hvinende sækkepiber, taktfulde marcher, farver og imponerende lyssætning forenes i én storslået begivenhed. Her tager vi sammen med 9.000 andre gæster – og 230.000 tilskuere årligt – plads på tribunerne og ser forestillingen med navnet The Heroes Who Made Us, der hylder Skotlands historie og en menneskealder af flotte Tattoo-shows.
![]() | ![]() | ![]() |
6. Tab mælet i Højlandet
Oven på besøget i Edinburgh er vi nu klar til at begive os videre op i det sagnomspundne højland. Dér, hvor myterne om søuhyrer og de stolte traditioner om whiskybryggeri stadig lever i bedste velgående. Og dér, hvor fortællingerne om grædende dale, historiske slotte og drabelige frihedskampe bare venter på at blive udforsket og fortalt. Men mere end noget andet er Højlandet et møde med noget af kontinentets mest betagende natur. Her er der højt til himlen og kort mellem udsigterne over de bølgende bakkedrag, der synes malet på landskaberne gennem århundreder af den stride Atlanterhavsvind.
Naturen, whiskyen, slottene og de mange dramatiske højlandshistorier er alt sammen noget, du kan glæde dig til at opleve på vores rejser til altid skønne Skotland.
![]() | ![]() | ![]() |
7. Smag whisky på et lokalt destilleri
Vi har nu bevæget os til tops af den største af De Britiske Øer og er klar til et ø- og landeskift. Men inden vi tager turen over Det Irske Hav til Den Grønne Ø, så lad os først stille skarpt på noget, som irerne og skotterne er rørende enige om: At en god whisky gør underværker. Til gengæld er de ikke helt enige i, hvordan det staves (irerne staver det ’whiskey’) og nok heller ikke i, hvem der egentlig opfandt den stærke drik. Men på vores rejser til begge landene, hvor man er uofficielle verdensmestre i kunsten at blande gær, vand og korn, skal vi naturligvis smage det gyldne resultat.
I det skotske højland ligger destillerierne nogenlunde lige så tæt, som fårene står på bakkerne, og selv hvis du ikke er vild med stærk alkohol, er det stadig en helt speciel oplevelse at høre den lokale destillatør fortælle om processen bag det stolte håndværk. I Irland har de ikke et højland, men til gengæld har de en altid feststemt hovedstad, hvor gaderne og stræderne ikke fremstår mindre charmerende, efter vi har været inde og få en lille én.
![]() |
8. Udsigten fra alle klippers moder
Irland er fuld af store naturoplevelser, og blandt de mest ikoniske er de majestætiske Cliffs of Moher på den irske vestkyst. Det tager en tur på knap fire timer fra Dublin at køre til den otte kilometer lange klippestrækning, men så belønnes du også med en af de vildeste havudsigter, som de irske kyster i forvejen er så berømte for. Klipperne styrter lodret ned i det brølende Atlanterhav, der op til 214 meter forneden klasker mod klippesiderne og hvirvler saltpartikler rundt i luften, så vi rigtig kan smage det millioner år lange drama, der har udspillet sig her.
Det er en god idé at lade bøllehatten blive hjemme og indstille sig på en god gang morgenhår efter besøget her ved Cliffs of Moher, for vinden kan være lige så strid, som udsigten er magisk. Men netop udsigten gør besøget det hele værd. Så stil dig så tæt på kanten, som dine nerver tillader, og brug et øjeblik eller fem på at nyde det bjergtagende vue i fulde drag.
![]() |
9. Besøg kajen, hvor Titanic blev bygget
Efter vores kig ud over Atlanten fortsætter vi nordøstpå til nabolandet Nordirland, hvor vi skal have fortællingen om en af historiens mest berømte katastrofer i selvsamme Atlanterhav. Turen går til havnen i den nordirske hovedstad Belfast, hvor vi ved siden af det gamle Harland & Wolff-skibsværft finder det flotte Titanic-museum, der åbnede i 2012 – præcis 100 år efter det tragiske forlis.
Det tog tre år at bygge Titanic netop her på skibsværftet i Belfast, og museet skildrer hele historien om skibet med interaktive udstillinger og artefakter, så det nærmest føles som at være med i James Camerons filmklassiker. Det var ikke fra Belfast, at Titanic begyndte sin skæbnesvangre jomfrurejse, men derimod fra den sydengelske kystby Southampton, men som byggeansvarlige kender nordirerne den berømte luksusliner fra stævn til agter. Og her i Belfast bliver Titanic levendegjort som ingen andre steder i verden.
![]() | ![]() | ![]() |
10. Bestil en øl på en pub
Vi har nu været vidt omkring på De Britiske Øer, og som det sidste punkt i denne top-10 skal vi omkring en oplevelse, du kan glæde dig til, uanset hvilke af landene du besøger. Pubkulturen er bare noget helt specielt på De Britiske Øer, og der er en særlig charme ved at sætte sig til rette ved den tykke egetræsplanke på den lokale pub og bestille en Guinness eller en skummende pint, mens bartenderen nikker anerkendende og siger ’coming right up’.
På vores rejser kan du altid forhøre dig hos rejselederen, hvis du vil have hjælp til at vælge mellem de mange pubber i de hyggelige byer, vi besøger. Men du kan også bare lade dig blive væk i gaderne og blot lade intuitionen guide dig. Måske lokkes du af tonerne af den irske folkemusik, der strømmer ud fra baren. Måske er det løftet på skiltet ude foran om byens bedste fish & chips. Eller måske er det ganske enkelt bare de brede smil og det høje humør, der fortæller, at du har fundet det helt rigtige sted at tilbringe din aften.
![]() | ![]() | ![]() |