Prego: Smag på den italienske madkultur
For italienerne er et måltid ikke bare en vanesag. Det er en kunstform, der skal plejes og kæles for, og en begivenhed, som familien kan samles om. I Italien er de gastronomiske traditioner lige så stolte som de vinbønder og landmænd, der omhyggeligt dyrker deres landlige håndværk på marker, plantager og olivenlunde rundt om i Støvlelandet. Resultatet er et af verdens mest populære køkkener, som altid er en stor del af oplevelsen på en rejse til Italien.
Forestil dig en typisk søndag i en italiensk familie. Dagen begynder tidligt i køkkenet, hvor familiens nonna (bedstemor) omhyggeligt går i gang med at forberede sin ragú. Den saftige kødsauce har ulmet siden morgenstunden og fylder hele huset med duften af krydderier og friske grøntsager, og om lidt samles familien omkring det store træbord. Måltidet begynder med en simpel antipasto – måske marinerede artiskokker, tyndskåret prosciutto og frisk mozzarella – og strækker sig ofte over mange timer frem til den søde afslutning, som kunne være tiramisu eller gelato.
Tiden synes at stå stille omkring det italienske bord. Her er den sanselige oplevelse af maden, selvfølgelig suppleret med en god lokal vin, en helt speciel form for italiensk mindfullnes. I modsætning til den hektiske og forbrugerorienterede tilgang til mad, som præger mange moderne samfund, står Italien som vogter af en mere eftertænksom madkultur.
Med tid til alle smagsnuancer
Slow Food-bevægelsen begyndte i Italien i 1980'erne som en protest mod åbningen af en McDonald's nær den ikoniske Spanske Trappe i Rom. Det førte til en mobilisering for at bevare traditionel madlavning, støtte lokale landmænd og beskytte regionale madtraditioner. Bevægelsen fremhæver betydningen af at ‘spise med omtanke’. Det handler om at vælge bæredygtigt producerede fødevarer. Men i lige så høj grad om at genopdage glæden ved den naturlige måltidsrytme, hvor hver bid nydes i respekt for historien og det hårde arbejde bag råvarer og madlavning.
I dag er Slow Food en global bevægelse, der har tilhængere over hele verden. Men i Italien er tanken om at spise med omtanke en grundlæggende del af dagligdagen. Måltidet, i den italienske forstand, er en fejring af livet. Og således er der også meget at råbe hurra for på vores rejser til Italien, for her er det kulinariske altid en stor del af oplevelsen.
Tag en bid af Støvlelandet
Af de mange gode grunde til at rejse til Italien, er maden en af de bedste. Det italienske køkken er populært verden over, vinene er blevet dyrket på markerne i årtusinde, og på enhver ferie i Italien er måltiderne derfor også noget at se frem til. Tanken om de cremede pastaretter, den smagfulde gelato og duften af espresso kan hurtigt få sanserne på gled, men ud over de velkendte italienske klassikere kan du også glæde dig til at udforske mere landlige og autentiske dele af den italienske madkultur.
Det gør vi på vores smagsrejse i Toscana og Umbrien, hvor vi skal smage på mange af de råvarer, der gør det italienske køkken til noget helt særligt. Vi skal prøve kræfter med fåreosten pecorino, mæske os i håndlavede chokolader hos en lokal chocolatier, med trøffelhunde på jagt i skovbunden samt smage den olivenolie, skinke og vin, der også produceres her i Italiens spisekammer. Er du vinentusiast, kan du også glæde dig til at smage på kendte vine som barolo og barbaresco i Piemonte, mens en tur til Apulien naturligvis er inklusive smagsprøver på regionens lækre olivenolier.
Fælles for rejserne er, at vi har inkluderet lækre middage på lokale trattoriaer, hvor vi i bedste italiensk Slow Food-manér tager os god tid til at nyde retterne og hinandens selskab efter nogle oplevelsesrige dage.