Glem alt om økuller: Her er de danske øer, du ikke vil hjem fra
16-04 -2024
Danmark har et hav af dejlige øer. I denne guide sejler vi rundt mellem fem af de absolut smukkeste af dem og giver dig masser af inspiration til din næste ferie. Velkommen ombord!
Bornholm
Vi starter denne lille ø-guide med at gå i land på perlen i Østersøen, Bornholm. Den smukke klippeø med de mange røgerier og endnu flere årlige solskinstimer ligger og putter sig i bunden af Østersøen og markerer Danmarks yderste grænse mod øst.
Nogle danskere har Bornholm placeret et sted i erindringen mellem minderne om lejrskoleturen i folkeskolen, Far til fire i sort/hvid, sangen om den dejligste ferieø og smagen af en Krølle Bølle-is med udsigt til vuggende fiskekuttere og en hvidkalket skorsten mod en dybblå sommerhimmel.
Andre igen forbinder øen med kridhvide sandstrande, brostensbelagte gader, borgruinen Hammershus, rokkestenen i Paradisbakkerne eller nogle af de mange gourmetrestauranter, der skyder op på øen i samme tempo som skvalderkålen i vejkanten i sommermånederne.
Uanset om du har været på Bornholm mange gange før, eller du endnu har dit første besøg til gode, så er der masser af gode grunde til at besøge en af Danmarks dejligste og smukkeste øer denne sommer.
Her emmer hele øen nemlig af liv, sol og glade dage. Her er der rift om pladserne ved røgeriet i Gudhjem, hvor lokalspecialiteten med det solrige navn bliver langet over disken i samme tempo, som flaskerne med øl fra Svaneke Bryghus bliver knappet op lidt længere nede langs kysten. Helt mod nord troner de imponerende rester af den næsten 1.000 år gamle borgruin Hammershus over det imponerende landskab, mens det fine sand kærtegner tusindvis af bare sommerfødder på stranden ved Dueodde mod syd og lyden af lykkelige børneråb stiger op fra Ekkodalen i Almindingen midt på øen.
Bornholm har noget for alle smagsløg, pengepunge og temperamenter, og det er svært at finde en mere oplagt kandidat på listen over Danmarks dejligste øer end Danmarks ”dejligste ferieø”.
Læs om vores rejser til skønne Bornholm lige her
Ærø
Vi sejler stik vest over Østersøen, under Storstrømsbroen og syd om Langeland, inden vi lægger til kaj i en af Danmarks mest ikoniske skibsfartsbyer, Marstal.
I 1800-tallet rejste danske søfolk ud fra Marstal i hjemmebyggede skibe for at opdage verden og tjene store penge på de store have. I dag kommer hele verden til Ærø for at gå ture langs de stokrosebeklædte husmure i Ærøskøbing, spise sig mætte i Ærøpandekager, tage en skraber i skyggen af de berømte strandhuse og generelt bare suge til sig af stemningen på en af de mest idylliske øer på Danmarkskortet.
Ærø ligger som kronjuvelen i Det Sydfynske Øhav mellem Als mod vest, Fyn mod nord, Langeland mod øst og vores tyske naboer mod syd. Øen er kendt vidt og bredt for sin maritime historie, og selvom skibsværfterne i dag ligner skygger af fordoms storhed, så kan man stadig dufte tjæren i træet, høre sejlene smælde i vinden og fornemme de store rigdomme, handlen med varer mellem verdensdelene indbragte de driftige ærøboere, når man går rundt i de snævre gader i Marstal, Ærøskøbing, Ommel og Søby.
Men man behøver ikke have en søulk i maven for at sætte pris på Ærø. Ved Voderup Klint bliver tiden skruet 11.000 år tilbage, når man kigger ud over de enorme, grønne ”trappetrin”, der ligger som en bræmme mellem det flade landskab og havet nedenfor. Det særegne landskab blev dannet under sidste istid, og i dag valfarter både turister og lokale til området for at nyde udsigten og solnedgangene, der ikke fås flottere noget sted på øen.
Ærø er et syn for guder, men øen tilbyder også smagsoplevelser, der er en konge værdig. På restauranter, hoteller og caféer over hele øen serveres de berømte Ærøpandekager, der er lige så tykke, som de er luftige. I landsbyen Rise kan du nyde en lokalbrygget øl i skyggen af de store træer ved Ærø Bryggeri. Og på havnen i Ærøskøbing kan du sætte tænderne i en is fra Ærø Ismageri, der er lige så vanedannende som udsigten til de farverige strandhuse, der har gjort øen berømt i hele Danmark.
Læs mere om vores rejser til Ærø og de øvrige perler i Det Sydfynske Øhav her
Samsø
Vi letter anker igen, og mens stokroserne og kirketårnet i Ærøskøbing forsvinder agterude, sejler vi op gennem Lillebælt med kurs mod Kattegats spisekammer, Samsø.
Øen med det milde klima og de bølgende marker ligger midt mellem Røsnæs og det østjyske fastland, og har du den mindste interesse i lækre, danskproducerede råvarer, så bør Samsø være på din ø-nskeliste for rejser i 2024.
Overalt på øen stiller landmændene deres råvarer frem langs landevejene, og er du i tvivl om, hvilken årstid du befinder dig på, så skal du blot kigge på udvalget i de små boder, der alle er udstyret med en kasse til mønter og et nummer til Mobile Pay. Forårets kartofler og asparges, sommerens jordbær, hindbær og ærter og efterårets grønkål, gulerødder og æbler tegner årshjulet i denne del af kongeriget, og har du mod på det, så findes der flere marker rundt omkring på øen, hvor du med egene næver kan pille jordbær af stænglerne og hive kartofler op af den bløde jord.
Når appetitten er stillet, og du har mæsket dig i sæsonens frugt og grøntsager, så er der stadig masser at tage sig til på øen, der på trods af sine kun 114 km2 byder på en bred palet af naturoplevelser, hyggelige byer og spændende historie.
I Tranebjerg midt på øen findes et væld af gode spisesteder, hyggelige caféer og butikker med forskellige lokale delikatesser, brugskunst og tøj skabt af uld fra øens mange får. Helt mod nord ligger hyggelige Nordby med de mange bindingsværkshuse og det idylliske gadekær og putter sig bag Issehoveds åbne vidder og Ballebjerg-bakkerne, hvorfra mange samsinger og turister tager hen for at se de smukke solnedgange i sommermånederne. Og helt mod syd kan du fra toppen af Vesborg Fyr i klart vejr se helt til Fyn, hvis du kigger mod syd, eller det historiske Brattingsborg Gods hvis du kigger mod nordøst.
Læs mere om vores rejser til Samsø her
Læsø
Turen rundt blandt kongerigets dejligste øer forsætter nordpå, hvor Læsø kommer til syne ret forude, efter vi har passeret Djursland til bagbord og Anholt til styrbord. For mange danskere rimer Læsø først og fremmest på sydesalt og tanghuse, og der er da også rige muligheder for at opleve begge dele, når man besøger den smukke ø i toppen af Kattegat.
Fra Vestersø Havn, hvor vi lægger til kaj på vores fiktive sejltur rundt blandt landets dejligste øer, er der kun en halv times cykeltur hen over øen til Læsø Saltsyderi, hvor man siden 1991 har sydet salt efter de gamle traditioner. Saltet kommer ikke fra havvandet men fra det grundvand, der her på øen indeholder hele 14 % salt og som dermed kan inddampes (sydes) og blive til den salt, der eksporteres til både gourmetrestauranter supermarkeder verden over.
Efter at have oplevet det berømte salt blive sydet, og måske købt en enkelt pose med hjem til krydderihylden fra den nærliggende butik, kan man passende begive sig ud på en af de to ”tanghusruter”, der findes på Ærø. Ruterne tager dig forbi mange af de hvidkalkede huse med buttede tagrygge, der er placeret midt i alt det grønne rundt omkring på Læsø, og det er en virkelig smuk oplevelse at gå forbi de smukke ålegræs-dækkede huse, der i manges tilfælde er skabt af øens kvinder, mens mændene har været ude på havet for at fiske.
Netop fiskeriet og tilknytningen til havet spiller en stor rolle på Læsø, og selvom antallet af fiskere og fiskekuttere er faldet i løbet af de senere år, så er øens restauranter, caféer og butikker stadig begunstiget med et hav af velsmagende og friskfangede fisk, som de lokale fiskere bringer ind hver eneste dag året rundt. Øen er særligt kendt for sine jomfruhummere, og i sommermånederne valfarter turister til den lille ø for at spise den skaldede delikatesse og måske deltage i Læsø Jomfruhummerfestival, der løber af stablen den første lørdag i august på Østerby Havn.
Læs mere om vores rejser til Læsø her
Rømø
Vi forlader jomfruhummernes, sydesaltets og ålegræshusenes Læsø og begiver os ud på togtets sidste ben, der også er det længste. Vi runder Grenen om bagbord og forsætter hele vejen ned langs den jyske vestkyst, til vi rammer Rømø midt i Nationalpark Vadehavet.
Den flade ø er kendt for sine brede strande, hvor biler og drageracere kæmper om pladsen i sommermånederne, de store kolonier af sæler, udsigten fra Spidsbjerg i Kirkeby Plantage og de gamle kommandørgårde, der ligger spredt rundt omkring på øen og leder tankerne tilbage til dengang, hvor Rømø husede mange indbyggere, der tjente til føden som hvalfangere.
Netop historien om de gamle hvalfangere, der bosatte sig på Rømø og byggede store gårde, da der var allerflest penge i at fange de prægtige havdyr i de arktiske have for 200 år siden, bliver levende mange steder på øen. Blandt andet på Museet Kommandørgården, hvor man ud over at høre den spændende historie om det livsfarlige hvalfangerjob kan se skelettet af den kaskelothval, der strandede på Rømø i 1996, og ved hvalbenshegnet ved Juvre, der er det eneste tilbageværende hegn bygget af kæbeben fra de fangede hvaler.
Er du så heldig at besøge Rømø i weekenden den 16. – 18. august, kan du opleve et helt særligt racerløb på den flade Lakolk Strand på øens vestkyst. Her mødes motorentusiaster og andre folk med benzin i blodet nemlig for at vise deres veteranbiler- og motorcykler frem og køre om kap på den flade strand. Festivalen er hyldest til ræs, der blev kørt på naboøen Fanø for mere end 100 år siden, og det store event har for vane at tiltrække helt op mod 30.000 nysgerrige motorentusiaster fra hele Europa.
Togtet rundt blandt Danmarks skønneste øer er slut for denne gang. Hvis du har fået lyst til at læse mere om vores rejse til Rømø eller nogle af de mange andre, skønne, danske øer, så gå ind på vores Danmarksside og bliv inspireret til din næste ferie i skønne Danmark.