Skip to main content

Stor guide: Sådan skal Lapland opleves med børn

  • Finland
  • Norden
  • Flyrejser
  • Flere generationer
  • Vinter

Hvis I er på udkig efter en rejse, hvor både bedsteforældre, børn og børnebørn kan være med, så er der (nord)lys i mørket i denne guide. Lapland højt mod nord i Finland er nemlig et slaraffenland af oplevelser for besøgende i alle aldre. Her følger syv højdepunkter fra en familie med to børn på fire og fem, der netop er kommet hjem fra et eventyr, de aldrig glemmer.

1. Et besøg hos julemanden

Denne guide starter med det vigtigste. I hvert fald når der som i vores tilfælde var mindre børn med på rejsen. På selve polarcirklen ligger nemlig en by, hvis mest kendte indbygger stadig kan gøre hundene fra Paw Patrol rangen stridig som børnenes favorit.

Julemandens landsby har både et posthus, hvor børnene kan få stemplet deres julekort med et særligt stempel, klapperensdyr og et kontor, hvor både børn og barnlige sjæle kan møde selveste julemanden i egen, robuste person.

Stedet har ganske vidst sin andel af souvenirshops, lysskilte og kaffeboder, men det kunne både far og mor sagtens abstrahere fra, da vi så vores to piger få julelys i øjnene, da de blev sluppet løs på dette magiske sted.
Besøget kan kombineres med en traditionel ceremoni, hvor polarcirklen krydses, og på den måde er der både underholdning og mindeværdige oplevelser for voksne og børn i julemandens landsby.


2. En slædetur med rensdyr

En slædetur med rensdyr i Lapland er alt det, du forestiller dig, når du lukker øjnene og genkalder dig minderne fra barndommens juleeventyr. Og mere til. Sneen ligger nemlig tykt på både træer og veje, mens slæden glider langsomt gennem landskabet. Den eneste lyd, der høres, er rensdyrenes prusten og medernes knitren mod sneen, og i det fjerne anes røgen fra det bål, man om lidt skal sidde og varme sig ved, mens mørket falder på over samernes rige.

Det kræver hverken god fysik eller minimumsalder at tage på slædetur i Lapland. Vores piger nød turen i fulde drag og lunede sig under de tykke tæpper, mens det smukke landskab langsomt gled forbi.

Den efterfølgende følelse af at sidde tæt sammen omkring et bål i den lappiske ødemark satte sig i erindringen som et af de kerneminder, vi som familie kan dele de næste mange år. Her havde vi roen og tiden til at falde i staver, mens vi kiggede ind i gløderne. Og her fik vi for alvor fornemmelsen af at dele en naturoplevelse, der er de færreste forundt.

3. Sauna på lappisk

For finnerne generelt – og lapperne i særdeleshed – er saunaer en fuldstændig essentiel del af hverdagen, livet og historien. Saunabegrebet kan dateres helt tilbage til 7.000 år f.v.t., og er det ikke fordi, det lyder lidt sært, kunne Finland lige så godt hedde ’De 1.000 Saunaers Land’.

Lapperne elsker deres saunaer, der ofte er placeret i forbindelse med de mange søer, og derfor er ingen ferie i Lapland komplet uden et besøg i en ægte, lappisk sauna. Her kan hele familien sidde og nyde varmen og den smukke udsigt, mens der samles mod til at hoppe i det iskolde vand uden for døren.

Vi ”snød” faktisk lidt på turen og fik en sauna på hjul rullet hen til vores hytte på hotellet, så vi i stedet for en tur i det kolde vand nøjedes med at rulle os i sneen, inden vi styrtede ind i varmen igen. Nogle gange skal man bare hoppe over, hvor gærderet er lavest, når man er en børnefamilie.

4. Det sagnomspundne nordlys

Aurora Borealis, nordlys, rævebrand. Hvis kært barn har mange navne, så er det grøn-violette lysfænomen højt elsket. Nordlys dannes, når elektrisk ladede partikler fra rummet kolliderer med jordens magnetfelt og føres mod området omkring polarcirklen, hvor de integrerer med atmosfærens øverste lag.

Det var faktisk rart for os at have fakta på plads, når vi skulle forklare vores to piger, hvad der var i vente, når mørket faldt på. Men da vi stod tæt sammen i den mørke nat og kiggede på naturens eget lysshow, der badede himlen i grønne nuancer 100 kilometer over hovederne på os, så blev fysikken bag faktisk ligegyldig. Vi lænede blot nakkerne tilbage og nød i stilhed, at der stadig findes ting i denne verden, som ikke behøver at blive målt, vejet eller vurderet men blot skal opleves og nydes.

5. Den krystalklare luft

Når finnerne siger, at de har verdens reneste luft, så er er det faktisk sandt. WHO målte nemlig mellem 2008 og 2016 indholdet af partikler i luften i mere end 100 lande verden over, og resultatet blev, at Finland kunne bryste sig af det laveste partikelindhold blandt de udviklede lande i undersøgelsen. Seks mikrogram pr kubikmeter er måske svært at tage og føle på, men det er fornemmelsen af at fylde lungerne med den klare, finske ødemarksluft ikke.

Som så meget andet i Lapland er det de simple ting, der efterlader det største indtryk. Det kan måske føles som en ubetydelig detalje, men faktisk var den rene luft noget af det, vi først bed mærke i, da vi ankom til Lapland. Og efter vi er kommet hjem igen, er fornemmelsen af den rene luft i lungerne et af de minder, der sidder klarest i erindringen.



6. Is til vands

I modsætning til herhjemme er der sne- og isgaranti i Lapland, når kalenderen skriver vinter, og det kan udnyttes på mange måder. Vi gjorde det bl.a. ved at tage på et isbrydercruise i Den Botniske Bugt, der tæt på kysten fyldes med is, når vinteren sætter ind.

Det er efterhånden nævnt mange gange i denne guide, men det er altså en fuldstændig enestående oplevelse for hele familien at stå på dækket af en tonstung isbryder, mens den pløjer sig igennem det tykke islag, og for de særligt modige er det muligt at iføre sig tørdragter og gå en lille tur på isen, når skibet holder et stop undervejs.

Det var altså en øjenåbner af rang for både forældre og børn, da isbryderen startede sine kraftige motorer, tudede i hornet og satte kurs mod det enorme, hvide ishav.



7. Gå til ro under stjernerne

Apukka Resort er ikke som de andre hoteller. Her bliver man nemlig indkvarteret i en glasiglo – en såkaldt Aurora Cabin – hvor der gennem det store glasloft er frit udsyn til stjernehimlen - og med lidt held, nordlyset.

Det er en ganske særlig oplevelse at gå til ro med frit kig til stjernehimlen, og selvom vi ikke var så heldige at opleve nordlys lige netop der, så er det stadig svært at vænne sig til udsigten fra vinduet hjemme i huset i Danmark, efter vi har haft lånt den mørke, lappiske nattehimmel som mørklægningsgardin.

Kuplerne på Apukka Resort kommer både i familie- og dobbeltværelsesstørrelse, så selvom I rejser flere generationer sammen, har I mulighed for at få denne unikke oplevelse i oplevelsesbanken.

Har vi vækket din rejselyst? Se hele rejsen til Lapland med direkte fly fra Aalborg og København her.

Praktiske oplysninger

Nedenfor kan du se svar på de mest stillede spørgsmål. Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål, så er vi klar til at hjælpe på mail nilles@nillesrejser.dk eller på 70 21 60 22.

  • Hvem er NILLES Rejser?

    Vi er et nordjysk rejseselskab, som igennem mere end 70 år har specialiseret os i at planlægge og gennemføre oplevelsesrejser for det modne publikum. Vi lægger vægt på personlig service og tryghed før, under og efter rejsen. Læs mere om NILLES Rejser her.

  • Hvem rejser med NILLES Rejser?

    Vores gæster er voksne, rejseglade mennesker i den modne alder. Alle er velkomne, uanset om du rejser alene, med din partner/ven eller i en større gruppe.

  • Hvad er temperaturen på Riveraen?

    Gennemsnitstemperatur: Juni 22° - 23°, august - september 23° - 25°.

  • Hvad er temperaturen i Paris?

    Gennemsnitstemperatur: maj - september 16° - 24°.

  • Hvad er temperaturen i Porto?

    Gennemsnitstemperatur: maj 22° - 24°, august 26° - 28°.

  • Hvor meget skal jeg regne med til ekstra entréer på turen til Nordjylland?

    Sandormen ca. DKK 30, Skagen Museum entré + omvisning ca. DKK 130.

  • Hvor mange deltagere er der på hver rejse?

    Det kan variere meget, men der er som regel 25-50 deltagere pr. rejse.

  • Er der rejseleder med på rejsen?

    Med NILLES Rejser er rejselederen med på hele rejsen - fra start til slut, så du er i trygge hænder lige fra rejsens begyndelse til afslutning. Vores rejseledere er prikken over i’et. De er vidt forskellige, men fælles for dem alle er, at de er engagerede og modne mennesker, som brænder for formidling og for at give gæsterne en oplevelse ud over det sædvanlige. Det er din garanti for en god ferie! På flere rejsemål benytter vi også lokale guider, som i de fleste tilfælde er dansktalende. Vores rejseleder og lokalguiden udgør altid et stærkt team.

    Se alle vores rejseledere her

  • hvordan er vejret på i Villajoysa, Costa Blanca

    Costa Blanca (gns): februar-marts 16°-18°

  • Om hotellerne

    Hotellerne på Island er af varierende standard. Veldrevne hoteller i de større byer er af bedre standard end de mere afsidesliggende og enkle hoteller og gæstehuse. Alle værelser er indrettet med bad og toilet. Læs mere om hotellerne på nillesrejser.dk/isl

  • Skal man have pas med til Tyskland?

    Du kræver gyldigt pas at krydse den dansk/tyske grænse. Passet skal være gyldigt i hele rejseperioden. Danske statsborgere kan opholde sig 90 dage i Tyskland uden visum.

  • Hvor er de bedste julemarkeder i Tyskland?

    I Tyskland findes der et hav af julemarkeder, og selv de mindste byer pynter og sætter boder op, når december måned nærmer sig. NILLES arrangerer rejser til en bred vifte af de hyggeligste og mest historiske julemarkeder, som du kan læse mere om på denne side, eller du kan blive inspireret til din næste rejse på denne blog over fem af Tysklands skønneste julemarkeder.

  • Taler tyskerne engelsk?

    Det korte svar er ja. Tyske børn har engelsk i skolen, og særligt i storbyerne har engelsk vundet indpas som andetsprog. Den lidt længere forklaring er dog, at engelsk ikke er nær så udbredt som i eksempelvis Danmark. Amerikanske film bliver stadigvæk dubbet på Tv, og mange tyskere taler meget sjældent engelsk. Men med lidt god vilje og en skøn blanding af tyske og engelske gloser kan man sagtens komme ind på livet af tyskerne og gøre sig forståelig.

  • Hvor lang tid tager det at køre til Tyskland?

    Det kommer jo i sagens natur an på, hvor i det store land man skal hen. Men en god tommelfingerregel er, at byerne i det nordlige Tyskland nås samme dag, hvis vi tager afsted fra morgenstunden, mens byerne længere syd på som oftest kræver en overnatning undervejs. Rejselængde og evt. overnatning undervejs fremgår af de enkelte rejser.

  • Hvor dyrt er der i Tyskland?

    Når du rejser til Tyskland med NILLES, så er transport, overnatning og de fleste måltider med i prisen. Men derfor er det alligevel rart at have en nogenlunde idé om, hvad en øl koster på en café, eller hvad man skal slippe for en burger, hvis den lille sult melder sig.

    Generelt ligger prisniveauet i Tyskland under det danske, og selv i de større byer kan man få en lokal øl på en restaurant til omkring 30 kroner og en Bic Mac på McDonald's til omkring 35 kroner. Derudover er der stadig penge at spare i grænseshoppen, som vi gør holdt i på hjemvejen på de fleste af vores ture til Tyskland.

  • Hvorfor skal man bestille en rejse til Tyskland hos NILLES?

    NILLES har haft rejser til Tyskland på programmet i generationer. Vi kender det store land som få andre rejseselskaber, og vores rejseledere har sammenlagt brugt årevis i det skønne land syd for grænsen.

    Hos NILLES gør vi en dyd ud af arrangere spændende, eventyrlige og frem for alt trygge rejser. Vi har sørger for alt det praktiske, så du kan koncentrere dig om at nyde ferien og dine medrejsende.

    Vi har et bredt udvalg af rejser til Tyskland, og uanset om du vil afsted i kort eller lang tid, er til storby eller natur eller vil rejse sommer eller vinter, så har vi helt sikkert en rejse, der passer til dine behov og ønsker.

  • Hvad kan man lave på en lang bustur?

    Hos NILLES plejer vi altid at sige, at ferien begynder, når du sætter dig ind i bussen. Og selvom de fleste nok ville foretrække en blød hotelseng frem for et blødt bussæde, så står vi ved vores mantra. Det er nemlig i bussen, du lærer dine medrejsende at kende. Det er her, de mange oplevelser bliver fordøjet mellem de forskellige stop. Og det er her, du kan tage dig en velfortjent lur, læse en god bog, strikke et halstørklæde, se en film på iPad'en, eller blot nyde udsigten over landskabet, der glider forbi på den anden side af ruden.

  • Tillæg

    Tillæg for enkeltkabine: kr. 4.300
    Tillæg mellemdæk: kr. 1.400
    Tillæg øvre dæk: kr. 1.800

  • Hvor meget skal jeg regne med til ekstra entréer på rejsen til den svenske vestkyst?

    På rejsen vil entréer ca. udgøre 150 svenske kroner

  • Tillæg for enkeltværelse

    Tillæg for enkeltværelse: kr. 1.500

  • Hvordan er vejret på Malta?

    Se frem til gennemsnitstemperaturer på ca. 20 - 25 grader. Perfekt vejr til at opleve den historiske ø og til at slappe af på solsengen på det skønne hotel.

  • ESTA

    Ved bestilling, af en rejse til USA, vil du have følgende to valgmuligheder:

    ESTA 
    Du udfylder selv din ESTA ved at klikke dig ind på følgende link: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ Dette koster $21, som du skal betale med kreditkort. Kravet om ESTA gælder både for rejsende, der blot skal skifte fly i USA samt for rejsende der har USA som den endelige destination. Vi anbefaler at du laver din ESTA mindst 1 måned før afrejse. Det er alene dit ansvar at ESTA udfyldes korrekt og manglende ESTA eller usande oplysninger kan betyde at du ikke får lov at gå ombord på flyet til USA. Skulle du blive nægtet ombordstigning mister du din rejse og da NILLES Rejser ikke har ansvar for din ESTA vil du ikke kunne få refunderet hverken rejsen eller udgift til ESTA

    Vejledning til udfyldning af ESTA
    Der findes desværre flere hjemmesider, der tilbyder ESTA-registrering mod et ekstra gebyr på USD 60 eller mere. Hvis du vil undgå dette, skal du sikre dig, at du vælger ESTA’s officielle hjemmeside https://esta.cbp.dhs.gov/esta/
    Alle felter, der er markeret med en rød stjerne er obligatoriske og SKAL udfyldes på engelsk. Hvis bogstaverne Æ, Ø og/eller Å forekommer i de oplysninger, du skal opgive, så skal disse bogstaver staves hhv. AE, OE, og/eller AA. Vær opmærksom på, at det ikke er nødvendigt at udfylde felter der ikke er markeret med stjerne.
    Når din ESTA er godkendt vil du få en forhåndsgodkendelse til indrejse og et nummer. Det er en god ide at printe dette nummer – eller skrive det ned og opbevare det sammen med dine øvrige rejsepapirer under hele din rejse. Uden dit ansøgningsnummer kan du risikere at blive afvist ved check-in i lufthavnen med tab af rejsen som følge.
    Er I flere der rejser sammen skal ALLE rejsende (også børn) udfylde en ESTA. Godkendelsen gælder i 2 år, eller til dit pas udløber, hvis dette sker inden for de 2 år.
    Bemærk, at rejsende, der tidligere er straffet eller rejsende der har opholdt sig længere i USA end tilladt, kan nægtes indrejse. I så fald bør du kontakte den amerikanske ambassade i København. Hvis du har spørgsmål til udfyldelsen af ESTA, skal du kontakte den amerikanske ambassade på tlf. 33 41 71 00. Det er vigtigt at du er i god tid med at få lavet din ESTA – gerne ved bestilling af rejsen og senest 1 måned før afrejse.

    Skulle du ikke blive godkendt til indrejse i USA, beder vi dig venligst om straks at informere os. Vi tager forbehold for eventuelle ændringer og gør endnu en gang opmærksom på, at det er den rejsendes eget ansvar at medbringe et gyldigt pas samt en godkendt ESTA.

  • Kan jeg købe et gavekort til NILLES Rejser?

    Glæd familie og venner med et gavekort fra NILLES Rejser. Vi udsteder gavekort på dét beløb, du ønsker. Ekspeditionen/modtagelse af gavekort må forventes at vare 7-8 arbejdsdage.

    Gavekort kan bestilles her.

  • Deltagerens ansvar

    For at deltage på vores rejser, skal du være selvhjulpen. Rejseleder og chauffør er med for hele gruppens skyld og kan ikke tage sig særligt af enkeltpersoner.

    Rejsedeltagere, der ikke møder rettidigt op på det aftalte påstigningssted eller ikke kan tiltræde rejsen på grund af manglende eller ugyldigt pas, vil ikke kunne forvente nogen tilbagebetaling. Rejsedeltageren skal rette sig efter chaufførens/rejselederens anvisninger og er ansvarlig for enhver skade forårsaget pga. tilsidesættelse af chaufførens/rejselederens anvisninger.

  • Administrationstillæg

    Der opkræves et obligatorisk administrationstillæg på 65 kr. pr. person. Beløbet dækker bl.a. udvidet ansvarsforsikring samt opretholdelse af databeskyttelsesforordningen af 25. maj 2018.

  • Rejsebureausansvarsforsikring

    NILLES Rejser har tegnet udvidet ansvarsforsikring gennem Europæiske Rejseforsikring. Alle rejser sælges i henhold til lov om pakkerejser. Dansk ret regulerer ethvert krav, der rejses over for virksomheden. Søgsmål skal anlægges ved dansk domstol eller ved voldgift i Danmark.

  • Rejsegarantifonden

    NILLES Rejser er registreret i Rejsegarantifonden nr. 3657 og opfylder alle obligatoriske krav til sikkerhedsstillelse og økonomi. Læs mere om Rejsegarantifonden på deres hjemmeside: rejsegarantifonden.dk

  • Forbehold - generelt

    Vi forbeholder os ret til prisændringer, f.eks. på grund af ændrede moms-, afgifts- og skatteregler, valutakursændringer, brændstoftillæg o.l., samt programændringer som følge af trafikale, vejrlige forhold og andet uden for NILLES kontrol. Det betyder, at opsamling- og eller afstigningssted kan blive ændret. Disse ændringer berettiger ikke til annullering af rejsen. Der tages forbehold for trykfejl, prisændringer samt udsolgte datoer.

  • Privatlivspolitik

    Ved bestilling af rejse oplyser man en række informationer om sig selv, blandt andet e-mail og telefonnummer, så vi kan sende dig rejsebeviset og i øvrigt informere dig om forhold, der påvirker din rejse. Du kan føle dig ganske tryg ved at disse oplysninger fremadrettet vil blive behandlet efter gældende lovgivning. Du kan læse vores privatlivspolitik her.

  • Værd at vide om billeder

    Alle billeder i NILLES’ rejsekataloger, på nillesrejser.dk og på hotellernes hjemmeside er vejledende og kan derfor ikke betragtes som faktuelle billeder af, hvordan hoteller og omgivelser ser ud.

  • Køre- og hviletidsbestemmelser

    De gældende køre- og hviletidsbestemmelser overholdes.

  • Hvordan bestiller jeg min rejse?

    Du kan bestille din rejse døgnet rundt her på hjemmesiden.

    Foretrækker du at tale med os, er du naturligvis altid velkommen til at ringe for at bestille på 70 21 60 22. Du kan se vores åbningstid her. Uanset om du bestiller via telefon eller hjemmeside, sender vi en ordrebekræftelse umiddelbart efter bestillingen. Her kan du læse mere om bl.a. rejsevilkår og betalingsinformation. Ordrebekræftelsen sendes pr. mail med mindre andet er aftalt.

  • Kan jeg købe afbudsrejser hos NILLES Rejser?

    Hos os er du garanteret samme pris på rejsen uanset, hvornår du bestiller. Så bestil roligt rejsen i god tid – den bliver ikke billigere. På vores hjemmeside og i vores rejsekataloger kan du se priserne på vores rejser.

  • Er der bestillingsfrist for rejser hos NILLES Rejser?

    Mange af vores rejser bliver udsolgt forholdsvis hurtigt. Vi anbefaler at bestille rejsen så hurtigt som muligt, så du er sikker på at få en plads.

  • Er prisen angivet pr. person?

    Ja, vores grundpris er angivet pr. person og i delt dobbeltværelse. Rejser du alene, skal du regne med et tillæg for enkeltværelse. Vi har dog enkelte rejser, hvor der ikke er tillæg for enkeltværelse.

  • Er det muligt at bestille enkeltværelse?

    På alle vores rejser har vi et begrænset antal enkeltværelser til rådighed. Oftest skal du påregne et enkeltværelsestillæg. Det kan godt virke uretfærdigt, at det skal være dyrere at rejse alene end at rejse med en ven/partner/ægtefælle, men vi gør, hvad vi kan for at tillægget skal være så lavt som muligt. Enkeltværelserne er i nogle tilfælde små og i andre tilfælde er det dobbeltværelser, som bruges som enkeltværelser. Se mere herom under den aktuelle rejse.

  • Tilbyder NILLES Rejser børnerabat?

    Børnerabat forudsætter at barnet/børnene sover på værelse med 2 voksne. Børn, der opnår børnerabat, kan ikke komme i betragtning til andre rabatter. Forhør gerne om børnerabat.

  • Tilbyder NILLES Rejser tresengsrabat?

    Det vil fremgå af rejsebeskrivelse på det pågældende rejsemål.

  • Tilbyder NILLES Rejser grupperabat?

    Rejser man mere end 8 sammen, giver vi gerne rabat ved samlet tilmelding. Rabattens størrelse vil være afhængig af rejsemål, rejseform og rejsetidspunkt. Der gives ikke grupperabat til børn, der opnår børnerabat. Er du arrangør af en grupperejse for en forening, klub eller et firma? Så kontakt os og få et tilbud på jeres næste rejse på grupperejser@nillesrejser.dk

  • Kan jeg få transporttilskud til påstigningssted/lufthavn?

    Har du mere end 80 kilometer til nærmeste påstigningssted eller afrejselufthavn, giver vi et transporttilskud til din rejse. Vi betaler kr. 1,00 pr. km pr. vej for hver kilometer, du kører ud over de første 50 kilometer. Maksimum f.eks. ved 9 dages busrejse kr. 200,00 pr. person (ved flyrejser er beløbet max. 150,- pr. person). Transporttilskud kan ikke kombineres med andre rabatter.

    Regneeksempel:
    Du har 100 km til nærmeste påstigningssted, og derfor er du berettiget til transporttilskud.

    Sådan beregnes tilskud: (100 km – 50 km) = 50 km à 1 kr = 50 kr. pr. vej. pr. person. Det vil sige, at vi modregner 100,- kr. pr. person.

    Bemærk, at transporttilskud beregnes ud fra den korteste vej og kun til nærmeste påstigningssted eller afrejselufthavn.

  • Hvor kan jeg stige på bussen?

    Vi tilbyder opsamling i eller ved større byer i Nord-, Øst- og Sønderjylland. Mange steder samler vi op ved motorvejen, hvilket giver dig en hurtigere rejse gennem Danmark på vej mod dit feriemål.

    Se vores opsamlingsruter

  • Påstigning – afstigning

    Vi vil gerne samle op i så mange byer som muligt, men vi ønsker samtidig, at opsamlingen og hjemkørslen skal foregå så smidigt og kortvarigt som muligt. Til glæde for de gæster, der står på i yderpunkterne, har vi derfor valgt at placere nogle af påstignings- og afstigningsstederne ved frakørslerne på motorvejen.

    Er der for få tilmeldinger til et på- og afstigningssted, kan vi anvise et alternativt på- og afstigningssted. På- og afstigningstidsplan er vejledende og berettiger ikke til prisreduktion ved forsinkelser eller ændringer. Busskifte i forbindelse med opsamling og hjemkørsel kan forekomme og må forventes. Man bør huske på, at opsamling og hjemkørsel kun gælder busrejser.

  • Kan jeg reservere fast plads i bussen?

    Hos os kan du bestille fast plads i bussen, så du fra starten ved, hvor du skal sidde resten af rejsen.

    Prisen for pladsreservation pr. person er:

    • Bus og flodkrydstogter: DKK 15-25 pr. person/dag. Se mere her
    • Flyrejser: DKK 10-20 pr. person/dag.

    Bestiller du online, kan du selv vælge faste pladser under bestillingen. Du kan også ringe ind at bestille din rejse og lave pladsreservationerne ved samme lejlighed. Det er chaufføren og rejselederen, der anviser pladsen. Bemærk, at reservationen ikke gælder i tilslutningsbusser.

    Der er 4 forskellige bustyper - se nedenfor.

  • Hjemkomsttider på rejsebevis

    Den forventede hjemkomsttid på rejsedeltagerens rejsebevis er med forbehold for trafikforhold, uforudsete hændelser og afvikling af samkørsel på hjemrejse. Rejsearrangør, chauffør og rejseleder kan ikke gøres ansvarlig for forsinket fremmøde til færge, tog mv.

  • Flytider og ændringer

    De flytider, som fremgår af din ordrebekræftelse, er baseret på foreløbig bekræftelse fra flyselskabet. Det er vigtigt, at du er forberedt på, at afgangstider og ruter kan blive ændret – det er desværre uden for NILLES Rejsers kontrol.

    Vær opmærksom på, at programmet også er vejledende og at ændringer kan forekomme.

  • Kan jeg reservere sæde på flyet?

    På nogle af vores flyrejser er det muligt at reservere siddepladser i flyet. Det vil fremgå af rejsen. Er du i en situation, hvor du behøver en speciel siddeplads, så kontakt os og vi vil gøre vores bedste for at hjælpe.

  • Er der regler for håndbagage på flyrejsen?

    På flyrejsen kan vægten af tilladt håndbagage variere fra selskab til selskab. Tilladt vægt og størrelse for håndbagagen fremgår af den praktiske information, som vi sender til dig 6-8 dage inden afrejse.

  • Sælger NILLES Rejser afbestillings- og rejseforsikring?

    Hos NILLES Rejser kan vi hjælpe dig med at tegne både årsrejseforsikring og årsafbestillingsforsikring, og såfremt dette ønskes, er prisen herfor et tillæg på vores rejser. Læs mere om rejseforsikring her.

    For alle former for udlandsrejser anbefaler vi en rejseforsikring, idet hjemtransport siden 2008 ikke har været dækket af den offentlige sundhedssikring i Danmark. Hertil kommer at en rejseforsikring ALTID er nødvendig ved rejser uden for EU/EØS eller uden for Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz, da man ellers ingen dækning har, hvis uheldet er ude.

    Efter d. 1. august 2014 skal man ALTID medbringe det blå sundhedskort ved rejser inden for EU/EØS eller i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Det blå sundhedskort dækker ikke hjemtransport og evt. behandling på private hospitaler/klinikker, men giver ret til offentlig behandling svarende til den behandling, som gives til borgerne i det pågældende land. Egenbetaling kan derfor forekomme. Evt. behandling på privathospital/klinik samt inddækning af mulig egenbetaling kan sikres ved at tegne en rejseforsikring.

    NILLES Rejser anbefaler altid, at man har en rejseforsikring og vi samarbejder på området med Gouda. Har man tegnet rejseforsikring hos Gouda, er det ikke længere et automatisk krav, at ældre over 70 år skal indhente et forhåndstilsagn eller lægeerklæring. Man skal have et tilsagn, hvis man lider af en alvorlig kronisk lidelse og inden for 2 måneder før afrejse har været hospitalsindlagt, vurderet eller behandlet af læge eller fået ændret sin medicinering. Kontakt Gouda på 88 20 88 20, hvis der er spørgsmål herom.

    Samme betingelser omkring 70 år/kroniske lidelser m.m. gør sig ofte gældende hos andre rejseforsikringer. Derfor henstiller vi, at du undersøger sagen hos sit forsikringsselskab for at imødegå ubehagelige overraskelser på rejsen.

    Tegnes en årsafbestillingsforsikring igennem os, er der tre forskellige dækningssumme: 10.000 kr., i årlig dækning i EU/EØS og udvidet Europa, og 20.000 kr. eller 30.000 kr. i dækningssum på en årsafbestillingsforsikring med dækning der omfatter Verden.

    Husk:
    1. At du er berettiget til ydelser i henhold til Sundhedsloven.
    2. Når du rejser til EU/EØS-lande, skal du medbringe det blå EU-sygesikringskort.
    3. Lider du af en kronisk sygdom, kan der opstå situationer, hvor du muligvis ikke er dækket.
    Hos Gouda kan du søge en forhåndsvurdering, hvor du vil modtage detaljer om evt. dispensation og dækning.

    Det blå og det gule sygesikring
    Når du rejser i EU, bør du medbringe det blå sygesikring til evt. behandling af sygdom på offentlige behandlingsinstitutioner i EU, da det gule sygesikring og dermed den offentlige rejsesygesikring ikke længere er gældende. Egenbetaling kan forekomme på få offentlige hospitaler i EU. Du kan bestille det blå sygesikring på www.borger.dk.

    For at kunne være dækket af en forsikring gennem Gouda, kræver det, at du har det gule sygesikringsbevis. Er du bosat uden for Danmark, må vi bede dig kontakte Gouda for mere information.

  • Er der tilmeldingsfrist for ekstra udflugter i programmet?

    Nogle af vores udflugter kræver, at du tilmelder dig ved bestilling af rejsen. Regler vil fremgå af rejsebeskrivelsen her på hjemmesiden.

  • Jeg har bestilt rejse men ikke modtaget ordrebekræftelse

    Uanset om du bestiller via telefon eller hjemmeside, sender vi en ordrebekræftelse umiddelbart efter bestillingen. Her kan du læse mere om bl.a. rejsevilkår og betalingsinformation. Ordrebekræftelsen sendes pr. mail med mindre andet er aftalt. Har du ikke modtaget denne, er det en god ide at tjekke dit spamfilter (uønsket post). Ligger mailen ikke der, skal du kontakte os.

  • Hvornår og hvordan skal rejsen betales?

    For bus- og flyrejser skal 20 % af rejsens beløb betales senest 8 dage efter bestilling. For krydstogter skal 30 % af rejsens pris betales senest 8 dage efter bestilling. Restbeløbet for busrejser skal betales senest 36 dage før afrejse. For musik- og koncertrejser skal restbeløbet betales senest 54 dage før afrejse. For fly- og krydstogter skal restbeløbet betales senest 72 dage før afrejse.

    Betaling af depositum og restbeløb kan foretages via betalings-ID, som anført på rejsebeviset, eller beløbet kan indbetales via "Min Side" her på hjemmesiden.

    Læs mere om betaling her

  • Kan jeg ombooke min rejse?

    Det er muligt at ændre afrejsedato eller rejsemål uden yderligere omkostning ved ombooking til samme kategori i igangværende sæson.

    Afhængigt af rejsetypen, skal du være opmærksom på følgende:
    - For busrejser af 3-5 dages varighed, skal forespørgslen sendes til Nilles senest 60 dage før afrejsedatoen.
    - For busrejser af 6-10 dages varighed skal forespørgslen sendes til Nilles senest 90 dage før afrejsedatoen. Det samme gør sig gældende for musik- og koncertrejser.
    - For busrejser af 11-15 dages varighed, samt fly- og krydstogtrejser, skal forespørgslen sendes senest 95 dage før afrejsedatoen.

    Evt. yderligere ændringer pålægges gebyr.

  • Hvordan er reglerne for afbestilling?

    Afbestillingsforsikring kan kun tegnes samtidig med bestilling og betales sammen med depositum. Ved afbestilling af en rejse tilbageholdes pr. person.

    Se reglerne her

  • Jeg står på venteliste. Hvornår får jeg besked, om jeg får plads?

    Det er uforpligtende og gratis at stå på venteliste. Hvis der kommer afbud, ringer vi til dig med det samme, hvis du står øverst på ventelisten. Det er i sagens natur umuligt for os at oplyse, hvor stor sandsynligheden er for, at du får plads. Hvis du ønsker at blive slettet af ventelisten, vil vi bede dig kontakte os. Bemærk, at vi ikke sender bekræftelse ud på, at du har registreret dig en venteliste.

  • Hvordan pakker jeg min medicin og kræves der dokumentation?

    Tjek med dit apotek, hvis du er i tvivl om, hvilke regler som gælder, når du skal medbringe medicin til udlandet. Læs om regler for pillepas på apoteket.dk. Sørg for at pakke al livsnødvendig medicin i håndbagagen i tilfælde af, at din indcheckede bagage bliver forsinket.

  • Skal jeg have pas med?

    Vi anbefaler, at du har gyldigt rejsepas med. Vær opmærksom på, at der på visse rejsemål kræves, at passet er gyldigt mere end 6 måneder. På flyrejser skal navne på rejsebevis være identiske med navnene i passet. Ændring af navne mindre end 30 dage før afrejse pålægges gebyr, jf. det pågældende flyselskabs bestemmelser.

    Opbevar altid dit pas et sikkert sted og sørg for at det ikke bliver beskadiget. Husk at have passet på dig eller i håndbagagen, ikke i indchecket bagage. På hotellet anbefaler vi, at du opbevarer det i safety boksen.

  • Hvornår modtager jeg rejsedokumenterne?

    Alle vores rejsende vil få tilsendt flybilletter og yderligere information rejsen 6-8 dage inden afrejse. Her kan du blandt andet se, hvem der er rejseleder på turen.

  • Hvor meget bagage må jeg have med?

    Enhver rejsedeltager er selv ansvarlig for sin egen bagage. Husk at medbringe de ting, som du skal bruge undervejs, i håndbagagen. På rejser med mellemovernatning kan man evt. pakke en lille håndtaske, så man ikke behøver at tage sin kuffert med ind på overnatningshotellet. Hvis der medbringes rollator, ønskes dette oplyst af hensyn til bagageplads.

    Maksimal vægt pr. kuffert er 20 kg (bus + flodkrydstogter). På de fleste flyrejser må du have 1 kuffert med på max. 20 kg. pr. rejsedeltager, men der kan være varierende vægtgrænser fra flyselskab til flyselskab. Vi sender praktisk information med bl.a. bagageregler 6-8 dage inden afrejse.

    Husk at mærke al bagage med navn, adresse og tlf.nr. Kuffertmærker udleveres på rejsen (bus + flodkrydstogter). NILLES Rejser er ikke ansvarlig for beskadiget eller bortkommet bagage.

  • Hvad gør jeg, hvis jeg har allergi?

    Det er vigtigt, at du oplyser evt. allergier eller madintolerance ved bestilling. Vi kan ikke garantere, at du får nøjagtig den mad, du ønsker, men vi gør vores bedste. Vi kan dog ikke garantere, at man kan få specialkost på spisestederne.

  • Hvad gør jeg i evt. nødsituation på rejsen eller lige før afrejse?

    Hvis der opstår en nødsituation, kan du kontakte os på telefon i Danmark. Vores nødtelefon er bemandet hele døgnet – men kun for nødstilfælde. I åbningstiden kan du kontakte os på 70 21 60 22. Uden for åbningstid oplyser telefonsvareren nummeret på vores nødtelefon.

    Er situationen ikke akut, beder vi dig kontakte vores rejseleder eller ringe på vores hovednummer i åbningstiden. Du kan også sende os en mail på nilles@nillesrejser.dk, som er betjent mandag til fredag i kontorets åbningstid.

  • Er entréer til udflugtsmål inkluderet i prisen?

    På alle rejser med NILLES kan du se frem til inkluderede udflugter og oplevelser, der giver større indsigt i rejsemålet og minder for livet. Men det er ikke alle, der vil på museum, og derfor er ikke alle entréer inkluderet. Hvilke der er inkluderet fremgår af rejsebeskrivelsen på det pågældende rejsemål.

  • Bliver der serveret mad ombord på flyet?

    Det afhænger af flyselskabet og længden på rejsen. Se mere i rejsebeskrivelsen og i den praktiske information, som vi udsender 6-8 dage inden afrejse.

  • Bliver der serveret mad på ud- og hjemrejser ved busrejser?

    Det er en fast tradition hos NILLES Rejser at vi så ofte, som det lader sig gøre på udrejsen og hjemrejsen, har inkluderet forplejning på rejsen i prisen. Det betyder, at du ikke skal ind at stå i kø efter maden på en rasteplads eller cafeteria, for vi har bestilt maden hjemmefra. På spisestederne kan du naturligvis benytte toiletforholdene gratis. Det kan ikke altid forventes, at der kan være special kost tilrådighed såfremt der er allegener eller andet. Se mere i rejsebeskrivelsen for den pågældende rejse.

  • Skal jeg have kontanter med på turen?

    Vi anbefaler at du har kontanter med i den lokale valuta. Ellers anbefaler vi internationale kreditkort, gerne både f. eks VISA og MasterCard. Husk at der er begrænset erstatning fra forsikringsselskabet ved tyveri eller tab af kontanter.

  • Kuffertmærker

    Vi anbefaler at du sætter kuffertmærke på din bagage med navn, adresse og mobiltelefonnummer. På busrejser, flyrejser med bus hjem, flodkrydstogter og lignende, hvor rejsen foregår med bus, udleverer vi et NILLES kuffertmærke undervejs på rejsen. På flyrejser udleverer vi ikke kuffertmærker, men det vil være muligt at tage kuffertmærker i lufthavnen.

  • Forbehold flodkrydstogter

    Ændringer i vandstanden på floderne efter afrejse fra Danmark kan i enkelte tilfælde gøre sejlads på floderne umulig. Således kan sejlads på floderne og overnatning på skibet helt eller delvist erstattes med hhv. buskørsel til besøgssteder og seværdigheder samt overnatning på hotel. Ændring af anløbshavn kan ligeledes forekomme. Denne ændring giver ikke ret til efterfølgende kompensation.

  • Min bagage er ikke kommet frem, hvad gør jeg?

    Hvis din bagage ikke når frem eller bliver beskadiget under flytransporten, skal dette meddeles til det aktuelle flyselskab umiddelbart efter ankomst. Vær opmærksom på at rejseforsikringen normalt ikke dækker almindelig slitage på bagage (på fly, bus eller lignende).

  • Hvordan er standarden for indkvartering?

    Når vi vælger hoteller, lægger vi vægt på hotellets standard, atmosfære og beliggenhed. Vores hoteller er normalt 3- og 4 stjernes hoteller, men det går vi ikke så meget op i, hvis hotellet er rigtigt. På nogle destinationer kan værelsernes størrelse være forskellige, og det samme gælder standarden og beliggenheden. Vær opmærksom på at enkeltværelser kan være mindre og enklere indrettet end dobbeltværelser.

    Vær også opmærksom på, at vi ikke kan sælge 1/2 dobbeltværelser og/eller 1/2 dobbeltkabiner. Derfor vil 1/2 dobbeltværelse eller 1/2 dobbeltkabine blive booket som enkeltværelse og/eller enkeltkabine mod tillæg. Som udgangspunkt er alle værelser røgfrie. Specielle ønsker omkring værelsesbestilling må ikke forventes indfriet, men opfyldes hvis muligt.

  • Vejr og klima

    Tjek hvordan vejret er på dmi.dk  eller  yr.no.

  • Bus på flyrejser

    På mange rejsemål med fly benytter vi lokale busfirmaer. Bussens indretning og standard kan variere og forekomme lavere end på øvrige rejsemål.

  • Hvad gør jeg, hvis jeg har glemt noget i lufthavnen?

    Har du glemt noget i lufthavnene eller på flyet, skal du kontakte lufthavnens «Lost and found», som findes i alle lufthavne.

  • Glemte ting

    I begrænset omfang vil der straks efter rejsens afslutning være mulighed for at efterlyse bortkomne eller glemte ting. Efterlysning kan kun ske i kontorets åbningstid. Gebyr for efterlysning og fremsendelse andrager kr. 80,00 + forsendelsesomkostninger.

  • Hvordan kan jeg give feedback på den gennemførte rejse?

    Inden for en uge efter hjemkomst sender vi et elektronisk spørgeskema via mail. Det er vigtigt for os at vide, hvad der var godt og hvad vi kan gøre bedre. Derfor håber vi, at du tager dig tid til at besvare spørgsmålene.

    Bemærk, at vi ikke betragter dine svar og kommentarer på spørgeskemaet som reklamationer, som kræver sagsbehandling. Hvis du har mere input, er du velkommen til at sende os en mail på nilles@nillesrejser.dk

  • Hvad gør jeg, hvis jeg ikke er tilfreds med rejsen?

    Reklamationer meddeles straks til rejselederen/guiden eller chaufføren på rejsen. Rejselederen eller chaufføren vil straks forsøge at udbedre skaden. Hvis problemet ikke bliver løst på tilfredsstillende vis på stedet, er du velkommen til at sende en skriftlig klage til NILLES Rejser senest 14 dage efter hjemkomst. Alle henvendelser vil blive behandlet inden for fire uger. Behold kvitteringer og rejsebevis, så det er nemmere at sende en reklamation til os efter hjemkomst.

Få nyhederne først
Få nyhederne først

Vær først med de seneste nyheder og få rejsetips og inspiration. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag hver måned i konkurrencen om 1.000 kr. at købe rejse for.

Vi svarer som regel indenfor 24 timer (hverdage)
  • Danmarks bedste rejsearrangør 2019
  • Kvalitetsrejser
    i trygge rammer
  • Altid med erfaren
    dansk rejseleder
  • Sammen om
    nye oplevelser
7021 6022Se åbningstider
Luk menu