Madeira - Paradisets have
Det siges, at da Gud skabte verdenen, blev han så glad for det færdige resultat, at han bukkede sig ned og kyssede jorden. Og lige der, hvor hans læber rørte jorden, opstod Madeira som den skønneste plet på hele kloden. Og det kan jeg kun tilslutte mig. For hvor finder man ellers en ø, som er så smuk som Madeira. Som er grøn hele året rundt, og hvor der altid er blomster der står i flor, uanset årstiden. Og hvor solen skinner det meste af året, uden at det hverken bliver for varmt eller for koldt.
Af rejseleder: Annette Jeppesen-Cruz
Selv kom jeg til Madeira i 1983 og forelskede mig med det samme i øen, i kontrasterne mellem den moderne hovedby Funchal og de små landsbyer og mellem øens nord- og sydside. For ikke at tale om de mægtige bjerge som majestætisk rejser sig op i 1.800 meters højde, der byder på mageløse udsigter samt vandreture i naturskønne omgivelser langs de specielle levada-stier. Det er svært at finde ord – det skal helt enkelt opleves!
På en Madeira-rejse med NILLES får man et stort indblik i Madeira. Vi ser en masse natur, smager på den traditionelle maderiensiske kogekunst og vover os også op i de berømte kurveslæder, som i gamle dage transporterede velhavende, skrantende briter ned fra deres villaer i bjergene.
Når vi så tilsætter lidt madeiravin, poncha, portugisisk gastronomi og portugisernes charmerende væremåde, så får vi noget af det bedste, Portugal har at byde på.
Jeg har boet i landet i mange år, og som rejseleder deler jeg med glæde ud af min viden om alle de steder, vi skal besøge, men også om portugisernes hverdag og leveforhold; dvs. meget af det man ikke umiddelbart kan læse sig til.
Madeiras gastronomi
En af de mest kendte lokale retter er espetada, hvor stykker af oksekød hænger på et spyd i et stativ på bordet. Kødet er krydret med blandt andet laurbær, og er sydende varmt, når det kommer på bordet. Det spises sammen med et udvalg af grønsager og kartofler samt ”milho frito” – en tyk majsgrød som skæres ud i firkanter og friteres. Espada er en sort sabelfisk, som oftest serveres som filet. Den paneres og specialiteten er at få en stegt Madeira-banan til.
Passionsfrugter
Der findes mange forskellige varianter af passionsfrugt på Madeira, og i markedshallen er det muligt at få smagsprøver på nogle af de mest almindelige, såsom den lilla Madeira passionsfrugt, den gule brasilianske, samt banan-, ananas-, citron-, appelsin-, melon- og tomatpassionsfrugt.
Madeira-vinen
Vinen Madeira har været kendt i store dele af verden siden 1500-tallet. Specielt englænderne var/er glade for denne søde vin, og har sat deres præg på produktionen ved at oprette vinfirmaer, hvor af mange stadig eksisterer i dag. Madeiravinen blev også kendt i USA, og var bl.a. Thomas Jefferson’s yndlingsdrik. Derfor blev der også skålet i Madeiravin, da Uafhængighedserklæringen blev underskrevet i 1776.
Nogle af de ældste vine stammer tilbage fra 1800-tallet, og i de gamle vinhuse er det muligt at indsnuse aromaen fra vinfadene og prøvesmage den berømte vin.
Funchal
Madeira opstod af vulkansk aktivitet for mere end 7 millioner år siden, men blev først beboet efter at portugiserne opdagede øen i 1419. De døbte den Madeira, som på portugisisk betyder træ/tømmer pga at øen var totalt overbegroet af den specielle Laurisilvaskov med de mange endemiske arter.
Efter at portugiserne opdagede søvejen til Indien i år 1500, blev Funchal en provianteringshavn for de mange sørejsende, hvilket betød at mange udlændinge besøgte øen. Portugal og England var allerede allierede, og efter at den portugisiske prinsesse Catarina giftede sig med Kong Charles i 1662, fik englænderne særlige handelsaftaler og mange bosatte sig i Funchal.
Det var også englænderne som kom Madeira til undsætning under Napoleonskrigene og den første verdenskrig. Vi ser tydeligt den engelske indflydelse i Funchal, bl.a. i form af øens ældste hotel, Hotel Reids, som slog dørene op i 1891.
Diktaturstyret i Portugal, 1926 – 1974, kunne selvfølgelig også mærkes på Madeira, bl.a. under mel-revolutionen i 1931, hvor folk gjorde oprør over at skulle give en del af deres mel-produktion til staten og den efterfølgende Madeira-revolution. Salazar-regimet sendte dog hurtigt grupper af militær til øen for at stoppe demonstranterne. Senere blev Funchals fængsler fyldt op med politiske oprørere fra Lissabon, som blev ”landsforvist” til Madeira.
Nellikerevolutionen i 1974 gjorde landet frit igen, og Madeira opnåede delvist selvstyre i 1976.
I dag har Madeira ca. 255.000 indbyggere hvoraf ca 113.000 af dem bor i hovedbyen Funchal. Det er også her de fleste af hotellerne ligger.
Events på Madeira
Blomsterfestival og karneval
Fakta om Madeira
Areal: 737 km².
Indbyggere: ca 255.000
Længde: 58 km
Bredde: 23 km
Bjerge: 90 % af øens areal
Højeste punkt: Pico Ruivo 1861 m.o.h.
Sprog: portugisisk
Valuta: euro
Berømt for: fodboldstjernen Christiano Ronaldo, Madeiravin, etc.