Hotellet flytter med. DERFOR!!
SYV GODE RÅD, HVIS DU TÆNKER PÅ AT TAGE PÅ FLODKRYDSTOGT
Rejseleder Søren Wormslev har gennem flere årtier sejlet på kryds og tværs af Europa med flodkrydstogtskibe. Han giver her nogle tips om denne stadig mere populære rejseform.
Af rejseleder Søren Wormslev 15-03-2024
Hotellet flytter med. Derfor!!
Det er den begrundelse, de fleste stamgæster på flodkrydstogter giver for, at netop denne rejseform tiltaler dem: Man kommer rundt til en række spændende byer, men man slipper for at forholde sig til et nyt hotelværelse hver eller hver anden dag.
Mange tager afsted på flodture den ene gang efter den anden. Nogle søger hvert år i rejsekataloget efter nye strækninger, man kan besejle. Andre - det oplever jeg ikke så sjældent - vender tilbage og sejler den samme strækning mere end den ene gang. Fordi, siger de, “der var så meget at se og opleve”.
Det er der også - på nogle strækninger selvfølgelig mere end på andre.
Nogle af mine egne favorit-ruter (fordi der her er meget at se) er Rhinen mellem Koblenz og Rüdesheim med de mange gamle borge, Wachau-dalen mellem Melk og Durnstein på Donau, fyldt med klostre og vinbyer, og den smalle Main-flod, der bugter sig gennem landskabet forbi småbyer med bymure og vinmarker - og hvor man er så tæt på land, at man af og til føler, at man sejler gennem folks baghaver!
Og på alle ruterne er der de pragtfulde storbyer, man anløber og besøger: Porto, Avignon, Bukarest, Budapest, Wien, Würzburg, Amsterdam plus mange, mange flere.
Har du ikke prøvet et flodkrydstogt, kommer her en række gode råd.
For det første: Når du vælger mellem de mange muligheder, så tjek, hvad prisen inkluderer.
Er drikkevarer ombord på skibet inkluderet? (det er de hos de fleste af de rederier, NILLES benytter).
Er udflugterne undervejs inkluderet? Det er de som absolut hovedregel hos NILLES (dog minus eventuelle entreer). Man kan på markedet sagtens finde rejser, hvor udflugterne skal tilkøbes, hvilket er værd at have med i overvejelserne, når man sammenligner priser. For købt enkeltvist hos rederiet kan turene være temmelig pebrede.
Tjek også, om drikkepenge til skibets besætning er inkluderet eller ej. Hos nogle rederier udleverer man mod krydstogtets afslutning en kuvert, hvori man man komme et beløb, som fordeles ligeligt mellem alle, der arbejder ombord - både dem, man ser, og dem, der arbejder andre steder på skibet. Det er frivilligt, om man vil give drikkepenge og hvor meget. I reglen vil NILLES komme med en anbefaling af beløbets størrelse, alt efter antallet af dage ombord.
Men i andre af de rederier, NILLES benytter, har man altså indregnet drikkepenge i rejsens pris.
For det andet: Vær opmærksom på, at et flodkrydstogt er noget ganske andet end et krydstogt til havs.
Måske har du set de store krydstogtskibe på tv. Skibene, der sejler på floderne, er helt anderledes og langt mindre. Hvor man ofte til havs måler passagertallet i tusinder, kan det typiske flodkrydstogtskib have 150-160 passagerer.
Det betyder, at der ingen risiko er for at blive væk ombord :) - og det gør nok også, at stemningen er mere afslappet.
Flodkrydstogtskibene har typisk to eller tre dæk med kahytter. Alle kahytter er udvendige. På det eller de nederste dæk er vinduerne mindre og kan i reglen ikke åbnes. Vælger man en kahyt højere oppe, er der store vinduer og i nogle tilfælde en fransk altan.
Tjek, før du vælger rejse, skibet på det konkrete krydstogt (de er ikke alle ens) og de forskellige kahytter og priser.
Hvis man vælger det nederste dæk, er mulighederne for under sejladsen at følge med i landskaberne fra kahytten mindre. Men mange har den tilgang, at de primært skal sove i kahytten - og at andre steder ombord er der jo inden og uden døre salon og soldæk, hvorfra man kan nyde landskaberne.
Andre tilkøber kahyt øverst på skibet med de udsigtsmuligheder, det indebærer.
Uanset dæk rummer alle kahytter det samme, herunder eget bad og toilet.
For det tredje: Pak først og fremmest praktisk og behageligt tøj i kufferten.
Nogle gæster har en forventning om, at man på et flodkrydstogt er tvunget til at iføre sig det fine dress hver aften. Det er man ikke!
Det er ikke velset, at man i restauranten møder op i shorts eller lignende. Men almindeligt pænt og afslappet tøj er fuldt tilstrækkeligt.
Nogle rederier kalder den sidste middag ombord for gallaaften, hvilket for debutanter på flodkrydstogter kan give nervøsitet for, om de nu er pæne nok i tøjet. Jeg plejer at sige, at til gallaaftenen tager man det pæneste, man har med på turen, på, og så er man pæn nok. Har herrerne et slips med i kufferten, er det den aften, de tager det på - men trods ordet “galla”, glem alt om smoking og lange kjoler.
Til opholdet på skibet og til udflugterne er det klogt at have praktisk tøj - inklusiv fodtøj - med. Afhængigt af årstid og destination kan det være fornuftigt at have en trøje med til at tage på, hvis man fx en aften vil nyde atmosfæren på soldækket.
På soldækket findes der liggestole, og er vejret godt, er det i løbet af dagen dejligt at nyde solen her i ikke alt for meget tøj. Er solen rigtig skarp, er en hat og/eller beskyttende creme godt at have med.
Læg også, når du pakker, mærke til, om skibet mon har en lille swimmingpool. I så fald husk badetøj.
Når man sejler på floderne, er vi aldrig langt fra land. På mange af de strækninger, hvor vi sejler, er der gamle borge, vinmarker eller idylliske småbyer langs ruten. Selv om vi er relativt tæt på, er mange glade for at have en kikkert med, så de endnu mere detaljeret kan følge landskabet og fx det fugleliv, der mange steder er.
For det fjerde: Man kommer langt med et kreditkort, men tag også lidt euro med.
På de skibe, hvor drikkevarer er inkluderet, skal man ikke nødvendigvis have tegnebogen frem under sejladsen. Er drikkepenge ikke inkluderet, kan det klares med medbragte eurosedler.
I de lande, hvor euro er møntfoden, kan man eventuelt hæve kontanter i en automat, men automaterne er ikke altid så udbredte - og husk, at der på rejsen på den nedre del af Donau gøres ophold i lande, hvor det er den lokale valuta og ikke euro, der kommer ud af hæveautomaten. I flere af disse lande kan man på turiststeder ofte betale med euro.
Under alle omstændigheder er det klogt at have euro, gerne også småpenge, med, hvis man under en udflugt vil købe en forfriskning eller andet. De fleste steder, men ikke alle, kan man betale med kreditkort.
For det femte: Gode ben er gode at have, men mindre kan gøre det.
Er du gangbesværet, skal du tjekke beskrivelsen af rejsen en ekstra gang, før du booker.
Nogle skibe har elevator mellem alle eller nogle etager. Det gør det enklere at komme rundt på skibet. Men man må påregne, at det i nogle havne sker, at flere skibe lægger til ved siden af hinanden, så man - for at komme i land eller ombord - må op og ned ad trapper på et naboskib. Er man fx 100 procent afhængig af en rollator, kan dette være et problem.
Når det gælder udflugterne undervejs, foregår nogle i bus og til fods, mens man i andre tilfælde, især i mindre byer, udelukkende bevæger sig rundt til fods. Det er - hvis man er gangbesværet - en god ide dag for dag at tage rejselederen med på råd, så man i fællesskab vurderer, om næste dags program rummer særlige udfordringer.
Nogle gange kan man undlade at gå med på dele af en udflugt, andre gange kan man vælge at blive på skibet, hvilket altid er muligt under udflugterne.
For det sjette: Et flodkrydstogt er ingen slankekur!
Maden ombord er et vigtigt element i et flodkrydstogt. Det er hen over maden, man drøfter dagens oplevelser, og personalet sørger for, at ingen behøver gå sulten i seng.
Der er kælet for retterne, der ofte har et lokalt præg. Det gør det svært for de fleste at modstå, hvad der serveres.
Sammenlignet med, hvor meget de fleste spiser hjemme i hverdagen, vil forplejningen forekomme mere omfangsrig. Man har altid mulighed for at springe en ret (eller et helt måltid) over eller eventuelt bede om en halv portion.
For det syvende: Skal jeg med bus eller fly?
Til en række af NILLES flodkrydstogter kører vi fra Danmark i bus til stedet, hvor sejladsen indledes. På disse rejser følger den danske bus og chauffør med i land og holder klar til at køre os på udflugt, når skibet lægger til et nyt sted. Når sejladsen er slut, bringer bussen os retur til udgangspunktet.
Oftest vil der på ud- og hjemrejsen være en overnatning på hotel på vej til og fra flodkrydstogtet.
Ruten frem og tilbage med bussen er på en del rejser ikke den samme, hvilket betyder, at man også på disse dele af rejsen ser forskellige områder sammen med de medrejsende.
På andre flodkrydstogter - blandt andet dem, hvor sejladsen foregår lidt længere væk fra Danmark - foregår rejsen frem og tilbage med fly. I disse tilfælde gennemføres udflugterne med lokale busser. Ved at vælge denne rejseform er det muligt at komme på flodkrydstogt også i fjernere dele af Europa.
NILLES tilbyder på nogle flodkrydstogter både bus- og fly-rejse ud og hjem.
Se vores store udvalg af flodkrydstogter her.